petdostlarimiz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

petdostlarimiz

Tüm evcil hayvan sahiplerinin sorularına ve sorunlarına cevap bulabileceği pet forum sitesi
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Alternatif Beslenme

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
admin
Admin
admin


Mesaj Sayısı : 63
Yaş : 31
Kayıt tarihi : 01/09/08

Alternatif Beslenme Empty
MesajKonu: Alternatif Beslenme   Alternatif Beslenme Icon_minitimeSalı Eyl. 30, 2008 12:12 pm

Alternatif beslenme

· Unutmayınızki bebeklik döneminde en ideal beslenme anne sütü ile beslenmedir. Eğer çok küçükken ona anne sütü verilemiyorise o zaman anne sütüne en yakın en uygun sütü şu şekilde elde edebiliriz: ¼ inek sütü (bulunabilirse koyun sütü tercih edilmeli), 1 yumurta sarısı, 1 kahve kaşığı glikoz (bal, reçel v.b.). Köpek yavrularına 3. haftaya kadar süt biberonla veya damlalıkla verilebilir. Dışarıdan sütle beslemenin başarılı olabilmesi için sütün 30-35 derece sıcaklıkta olması gereklidir. Bu arada unutulmaması gereken en önemli olgulardan biri günde en az 8-9 kez yavruyu bu şekilde beslemek ve diğer olgu ise annesi olmadığı için anne onu her türlü idrar ve kaka ihtiyacını onun anal bölgesini yalamakla yaptırır, siz yavrunun bu ihtiyacını ılık suya batırılmış bir pamuğu onun anal bölgesine her emzirişten sonra sürerek yaptırmanız gerekmektedir. Yavru köpekler için ısı çok önemlidir bulunduğu yerin ısısının anne ısısına yakın olması gerekir. Bunuda bir biyot ile sağlaya bilirsiniz. Biyotu sıcak su ile doldurup daha sonra bir havluya sarıp yavrunun altına veya yattığı yere koyonuz bu onun kendini annesinin yanında hissetmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda bulunduğu yerin arkasına veya yattığı minderin altına bir çalar saat koyarsanız onun çıkaracağı tik - tak seslerini yavru anne kalp atışı olarak algılayacak ve çok rahat edecektir.Köpek yavruları 3.haftadan itibaren sütü tabağından yalamaya ve içmeye başlarlar ve her türlü ihtiyaçlarını kendisi giderebilmektedir. 4.Haftadan itibaren küçük parçalar halinde kesilmiş et (kıyma) ve karaciğer, sütte ıslatılmış bisküvit, iyi pişmiş pirinç veya irmik verilebilir. Bu arada yavrulara az pişmiş ve rendelenmiş yeşil sebzelerde vermek uygun olur. Süt yerine verilecek mamalar tedrici olarak artırılıp tam normal mamaya geçince süt bırakılmalıdır. Bu dönemlerde gerek verilen mamanın, gerek kapların çok temiz ve besinlerin taze olmasına özen gösterilmesi gerekir. Köpeğinize ilk günlerde az miktarda et veriniz. Köpek yavruları ilk zamanlar henüz etli besinleri sindirmeye yetenekli değildir. Zaman geçtikce verilen et oranı giderek artırılmalıdır. Bu dönemde pratik olarak şu formüller uygulanabilir:
Günde 4 öğün olarak bir aydan büyük köpek yavruları için
SABAH & ÖĞLENDEN SONRA :
-Süt (tercihen koyun sütü,yarıyarıya sulandırılabilinir.)
- 5-6 Tane bebe bisküviti,
- Tuzsuz beyaz peynir(bir kiprit kutusu kadar.)
- Katı yumurta veya çiğ yumurta sarısı
- Bir tatlı kaşığı bal veya reçel.Hepsi karıştırılarak verilecek.Eğer ishal olursa süt,bebe bisküviti ve bal verilmeyecek ,pirinç unundan su ile hazırlanan mama verilecek.
ÖĞLEN &AKŞAM
- 1/3 Et (az yağlıveya yağsız dana kıyma)çiğ veya az pişmiş olarak,
-1/3 Pirinç iyi pişmiş olarak
- 1/3 Sebze (havuç,kabak,fasülye v.b.)çiğ veya az pişmiş
- çok az miktarda tuz karıştırılarak verilecektir. Özellikle et pişmiş olarak verilirse az miktarda tuz karıştırılmalıdır.Et çiğ verilirse tuz'a gerek yoktur.
- Yukarıdaki karışım kemik suyu içerisine konularak verilirse kemiksel gelişim için uygun olur.
- Karaciğer önemli A ve D vitamin kaynağıdır.Yavrunun gelişmesi için buna ihtiyacı vardır.Ayda iki kez vermek yeterlidir.Hergün verilirse ileriki dönemlerde hiperavitaminozise neden olur.
- Suda pişmiş balık iyi bir protein ve vitamin kaynağıdır.Eğer köpeğiniz beğenirse haftada bir kez et yerine balık verebiliesiniz.Fakat kılçıklarına dikkat ediniz.Çiğ olarak vermeyiniz.
- Her türlü meyveyi her zaman vere bilirsiniz.
- Yoğurt her zaman vere bilirsiniz.
Köpeklere genel olarak (özellikle obur hayvanlarda mide dilatasyonundan sakınmak için)

3 aya kadar günde 4 öğün
3-6 ay arası günde 3 öğün
6-12 ay arası günde 2 öğün
12 ay sonrası (bazı ırklar hariç) günde 1 öğün yemek verilmelidir.
Öğün miktarı azaldığı zaman bununla birlikte toplam gıda miktarını azaltmayınız.Köpeğinize verilecek yemek miktarını belirlemede şu taktiği kullanabilirsiniz.Eğer tabağında birçok öğünde yemek artığı kalıyorsa toplam yiyeceğin miktarını % 10 oranında azaltınız.Tersine her zaman boş kalıyorsa %15 artırınız.
Ergin köpeklere yukarıdaki yiyeceklerin hepsi verilebilir.Ancak et oranı artırılarak şu şekilde verilmesi uygun olur.
-2/4 Et (kuşbaşı veya parça olarak)
-1/4 Sebze (yukarıdaki gibi)
-1/4 Pirinç (makarna,ekmek,peksimet v.b.)
Bu şekilde beslenen köpek yavruları ve erişkinlere zaman zaman değişik viatmin ve mineral made v.b. takviyeleri yapılması yararlı olunur.
Bir köpek yavrusunun sağlıklı büyüdüğü güçlü kemikleri,dişlerinden, bedensel işlevlerinin iyi gelişmesinden,parlak gözlerinden ve zengin parlak tüylerinden anlaşılır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://petdostlarimiz.yetkinforum.com
 
Alternatif Beslenme
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» ^^Beslenme^^

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
petdostlarimiz :: Köpekler :: Köpek Beslenmesi-
Buraya geçin: